Топ новини

Мелник бе домакин на Възрожденската култура

новини Мелник

На 22 и 23 юни, град Мелник бе домакин на „Мелнишки дни на възрожденската култура.

За два дни всички местни и гости на китното градче имаха възможността да се докоснат до магията на традиционното творчество и занаяти с организираната Алея на занаятите, където бяха представени позабравени занаяти като техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други.

Нов живот на забравени български обичаи открехнаха формациите за автентичен фолклор, които в традиционни български носии приготвяха вкусни баници и печива, които по-късно бяха представени в кулинарна изложба „От златните ръце на баба“. Всеки посетител можеше да опита от засуканите баници, като най-вкусните бяха наградени.

Всички, съпреживели духа на възрожденската култура, се насладиха и на възстановка и представяне на обичая „Еньовден“, където бе изпълнен традиционен ритуал за здраве и берекет. Малко по-късно на мегдана в Мелник бяха наградени финалистите от провелия се в град Сандански фестивал „Хоро край Пирина“.Сандански

И както традицията повелява, празникът бе закрит с много музика и дълги хора, под съпровода на изпълненията на Володя Стоянов.

Мелнишки дни на възрожденската култура се организира от Община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник по повод „Денят на занаята“.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *