Общество

МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ В БАНСКО.

новини Банско

Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско по време на най-големия летен форум в България

Остават по-малко от 7 часа до началото на най-големия летен музикален форум в България – МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ В БАНСКО. Огромната му популярност по целия свят го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. До края на 22-то издание на фестивала, следобедите в планинското ни градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на възраждащи местни обичаи, като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”. Активностите са част от Културни вечери „Традиции и изкуство”, които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителски-информационен център. Отново там, за първи път тази година от 17ч. до 22ч. добре познатите на банскалии „Айрън Брадърс”, организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите в ковашкото изкуство и ще потвърдят стигмата, че желязото се кове, докато е горещо.
Пред Посетителския-информационен център, днес започваме с демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина”-с. Кремен.
На 7.08 (сряда) ще плетем шушони и ще разкрием тайната на българската бродерия под съпровода на женска фолклорна група „Извор” -Банско.
На 8.08 (четвъртък) отново ще ви впечатлим с майсторска дърворезба в компанията на момчетата от фолклорна група „Банска Младост”.
На 9.08 (петък) ще наблюдаваме изключително интересното умение за бродиране на сувенирни топки, отново допълнено с изпълненията на нашите приятели от фолклорна група „Банска младост.
На 10.08 (събота), ви каним в музей „Велянова Къща”, за да наблюдаваме демонстрация по “Тъкане на резбой” и да се насладим на изпълненията на добре известните на всички „Бански Старчета”.
От 9 до 13 август, художничката Мариана Стефанова ще ви покани в своя абстрактен свят с изложбата си „Доза изкуство”, разположена във фоайето на Посетителски-информационен център.
Фолклор, джаз и изкуство се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като град на свободния дух и да запазят първото му място като най-добра фестивална дестинация на Балканите.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *