ОбществоТоп новини

КУЧЕТО МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ЖИВОТА ВИ

Притежанието на куче добавя години към живота ви

За собствениците на кучета може би не е изненада твърдението, че притежаването на кученце може да подобри живота ви. Но дори и най-прочувствените любители на кучета може би не осъзнават колко полезни точно могат да бъдат техните домашни любимци. Скорошно проучване обаче доказва точно това, стигайки до заключението, че да имаш куче е свързано с понижен риск от смърт – особено след сърдечно-съдово заболяване.

Ново проучване в Швеция съпоставя резултатите от проверка на националното здравеопазване и резултатите от регистрите за кучета на хиляди хора на възраст между 40 и 85. Също така са разгледали специфично резултатите на хора, които са преживели сърдечно-съдово заболяване като инфаркт или инсулт.

Изследователите са открили, че притежанието на куче намалява риска от смърт при хората между 40 и 85 години с 24%. Процентът дори се увеличава за определени групи. За хората, които са преживели сърдечно-съдово заболяване и живеят сами, осиновяването на куче намалява риска от фатален край с 33%, твърди NBC News. Присъствието на куче в живота ни, изглежда, e голям плюс за здравето ви.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 735 000 американци получават сърдечен удар всяка година. Около 210 000 от тези инфаркти се случват от хора, които вече са имали сърдечен удар. Някои от предупредителните знаци за сърдечни проблеми, включват физическо бездействие и затлъстяване. Самотата и социалната изолация също могат да бъдат показател. Някои проучвания дори твърдят, че това играе по-голяма роля и от пушенето.

Притежанието на куче добавя години към живота ви

Притежанието на куче може да ви помогне да облекчите някои от тези фактори. Както знае всеки собственик на куче, вашия рунтав приятел е голям мотиватор за разходки и напускане на къщата. Кучетата също могат да осигурят комфорт и компания и дори да ни помогнат в запознанствата с други хора, независимо дали това става в кучешки паркове или просто на улицата.

Така че, въпреки че има много съображения, които трябва да се вземат под предвид преди осиновяването на куче, това проучване със сигурност kилва везните към най-добрия приятел на човека.ezine.bg

Тагове

Свързани новини

1 коментар

Вашият коментар