Регионални

“Културата среща науката”-ПМГ “Яне Сандански” гр.Гоце Делчев

ПМГ –  координатор по международния проект „Културата среща науката“, включващ четири европейски държави

В ПМГ „Яне Сандански“ започна реализирането на дейности по програма „Еразъм+“, свързани с  проекта „Културата среща науката“. На посещение в елитната гимназия са 25 учители и ученици от  Италия, Полша и Белгия.

Директорът на училището – г-жа Божикова, официално откри срещата в присъствието на Владимир Москов -градоначалник на община Гоце Делчев, Маргарита Енчева – началник отдел “Образование, здравеопазване, социални дейности, култура и спорт” и медии.

Показва се „IMG_5767.JPG“

През първия ден от обмяната на добри практики гостите наблюдаваха три интердисциплинарни урока. По време на първия урок на тема: Екологична катастрофа или как да върнем птиците в гората, учителите – г-жа Коджебашева, г-жа Шарланджиева, г-жа Воденичарова и учениците от XIIа клас, поставиха напълно реална проблемна ситуация – възникнал пожар в близката гора, и търсеха решения за спасението на птиците, като прилагаха конкретни знания и умения от областта на английския език, математиката, информационните технологии, конструирането. Гостите наблюдаваха екипна работа, презентиране на различни видове къщи за птици с помощта на образователната платформа MozaBook, попълване на Google тест, работа върху споделен документ, използване на специализиран софтуер GeoGebra. Решаването на реален проблем развива практически умения и стимулира интереса на учениците към науките.

Показва се „IMG_5611.JPG“

По време на втория урок, който съчета предметите химия и биология, гостите станаха свидетели на изследователска работа, свързана с откриването на белтъци. Направени бяха опити с кокоши пера, екипна работа с реактиви, доказване на каталаза в кръвта, на белтък казеин в киселото и прясното мляко и наличие на кератин в косми и кости, както и опит с козина. Учителите по химия и биология – г-жа Карамитева и г-жа Ташкова, заедно с учениците от XIг клас със сигурност насърчиха любопитството на всички гости по отношение на научното изследване.

Показва се „IMG_5743 - Копие.JPG“

На последния за деня урок гостите от чужбина станаха свидетели на интердисциплинарен урок, включващ три учебни предмета – биология, химия и физика, на тема: Ферментациите в българската кухня. Учителите – г-жа Мегданова, г-жа Милчева, г-жа Патинова заедно с учениците от XIа клас, направиха невероятно научно пътешествие из традиционната българска кухня. Учениците влязоха в ролята на микробиолози, химични лаборанти, колекционери и рекламиращи ферментационни продукти, като използваха приложението Classroom. Всички дейности в урока съдействаха за развиване на умения, опознаване и обогатяване на специфични научни процеси, характерни за българската кухня.

Следобедните часове преминаха в опознаване на участниците , като всяка група презентира своето училище, населено място, държава. Оформиха се четири международни работни екипа с раздаване на материали и обсъждане на дейности, които предстоят до края на седмицата.

За МЕСТА.БГ предаде Евгения Попова – старши учител по български език и литература, в  ПМГ “Яне  Сандански”, гр. Гоце Делчев.

Показва се „IMG_5625.JPG“

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *