Топ новини

Кмета на Разлог К.Герчев за “Свето Благовещение”

На 25 март камбаните на един от най-красивите храмове в страната „Свето Благовещение“ – Разлог бият празнично за храмов празник

Благовещение (или Благовец) е празникът, свързан с възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница.
На този ден се става рано, за да е богата годината.
Празникът се нарича още Благовец и се свързва с
пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля
Задължително се пече пита, намазана с мед, която се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. Ð‘лаговещение
Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Построен по образец на Варненската митрополия, храм „Свето Благовещение е един от най-представителните храмове в Пиринския край.

Към края на XIX век съществуващата в Мехомия църква „Свети Георги“, 1834 година, става малка за нуждите на нарасналото българско население в градчето. Иконом Никола Ангелов Опашков оглавява инициативата за изграждане на нов храм.
В 1909 година търговецът Никола Каназирев дарява на Мехомийската българска община нива за построяване на нова църква. След освобождението на Разлог в 1912 година е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт. Новата църква е осветена в 1939 година. Цялостното й изографисване приключва в края на 90-те години на ХХ век.

Да почетем заедно празника на храм „Свето Благовещение“- Разлог!

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Красимир Герчев,
кмет на община Разлог

снимка Никола Сливков

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *