Регионални

КИНО НА КОЛЕЛА В БЕЛИЦА

Новини Белица

 

На 16.03.2019 г. от 16.00 ч./събота/ в залата на Туристически информационен център при читалище “Георги Тодоров 1885” – Белица ще имате възможност да гледате филмите – “МИНКА” една продукция на Игор Моякотин и ” ЛЯТНА ПОМОЩ” на Мелади Гилбърт.

Пътуващ фестивал за документално кино започва на 16 март
„Кино на колелeта“ ще се проведе в 5 малки населени места в БългарияИдеята за „Кино на колелета” е на 2 момичета, които завършват Американския университет в България – Александра Николова и Аурелия Узунова. 22-годишните студентки ще прекарат всяка събота в различно населено място, където ще покажат два филма, обединени от обща тема, и ще организират дискусия с публиката. Всеки от филмите във фестивала разказва за България. Част от темите са фолклор, изкуство и история. Достъпът до фестивала е безплатен.кино
Петте места, където ще се излъчат филмите, са Белица, Гърмен, Куртово Конаре, Божурище и Добринище. Прожекциите ще бъдат в местните читалища.
„Надяваме се не само да информираме, но и да развлечем хората, както и да ги вдъхновим да продължат да търсят по-дълбоко значение в този тип филми,“ казва Аурелия.
Тя и Александра учат журналистика и масова комуникация. Голяма част от учебните им занимания е посветена на документалистиката. Фестивалът е техен общ дипломен проект.
Решават да организират такова събитие, за да покажат една по-интересна страна на документалните филми.
„Преди да дойда в университета мислех, че документалните филми са много скучни. Това до голяма степен се дължеше на факта, че нямах къде да гледам такива филми, освен по телевизията,“ казва Александра. „Вярвам, че подобно събитие може да промени разбиранията на някого, така както промени и моите.“
В продължение на две години студентките са работили с голям брой режисьори и продуценти, които са дарили своите филми за събитието. Проектът е финансиран от Фонд „Талев“ за студентски академични проучвания.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *