МестаРегионални

И в Благоевград отбелязаха 147 години от рождението на Г.Делчев

Благоевград отбеляза 147 години от рождението на революционера Гоце Делчев

Благоевградската общественост отбеляза 147 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев.  В знак на признателност и преклонение към делото и личността на Гоце Делчев цветя положиха областният управител Бисер Михайлов, заместник-областния Иван Стоянов, Иво Николов- заместник-кмет по икономика и финанси на община Благоевград, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения,  общественици и граждани.

Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомниха Яна Янакиева и Румен Кулянин- служители в отдел „Култура“ в Община Благоевград.Гоце Делчев раждане

Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

 

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *