РегионалниТоп новини

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – РАЗЛОГ ОТКРИВА ИЗЛОЖБА

новини Разлог

 

Изложбата ще бъде открита на 10 май от 11:00 часа в Исторически музей – Разлог.

Експозицията е дело на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век. Днес Националната гимназия по приложни изкуства “Тревненска школа” продължава традициите й. Ð˜Ð·Ð»Ð¾Ð¶Ð±Ð°

Представени са и занаяти, в които тревненци имат принос: розопроизводство – Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък – декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван в града от XVII век.; куюмджийство – наред с традиционните накити и църковна утвар, тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на XIX век.; мутафчийство – занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на XX век, допълват от домакините.

В експозицията са изложени още оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия.

Изложбата ще гостува в Разлог до 15 юли 2019 година.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *