РегионалниСвятТоп новини

Интересни места по света

В света съществуват много интересни и загадъчни места. Това са дестинации, които са достатъчно любопитни сами по себе си, за да ги посетите.

Вижте Tоп 5 на най-странните и интересни места на планетата

Саянските планини, Сибир

Тези сурови северни планини се намират се в дебрите на Русия. Студени езера, бистри поточета се вливат в сибирската река Енисей. Дължината на реката е над 5500 километра, а краят й е в Карско море. От 1944 година този изолиран район е затворен от съветското правителство. В източната част на Саянските планини живее група от 25 човека, които говорят език, наречен тофа.

В средата на миналия век правителството принуждава членовете на групата, говорещи тофа, да научат руски, затова днес са останали само шепа хора, които знаят езика на своите предци, повечето от които възрастни хора.

планини

Ол Дойньо Ленгай, Танзания

Сред степите на Северна Танзания се издига планина, която на езика на масаите означава “Божията планина”. Тя е действащ вулкан с височина малко над 2800 метра, която сякаш живее в сянката на намиращата се недалеч величествена планина Килиманджаро, най-високата в Африка. На запад от планината пък се простира националният парк Серенгети.
Вулканът обаче не изхвърля огнена лава и дим, а калцирана сода – лава с температура 500 градуса по Целззий. Това го прави единствения в света действащ соден вулкан.

вулкан

Окото на Сахара, Мавритания

“Окото на Сахара” се намира в югозападната част на най-голямата пустиня в света и има няколко имена – структурата Ришат, Окото на Африка, Биволското око. Доскоро учените смятаха, че образуванието е вследствие на паднал метеорит, но най-новите теории са свързани с разместване на слоевете, съчетано с ерозия.

Има и други теории – че това е неизригнал вулкан или че е изригнал преди около 100 милиона години. Уникалните кръгове се намират в сърцето на Мавритания и са открити не от геолози, а от астронавти, в далечната 1965 г.
Окото на Сахара и до днес е ориентир на космонавтите.

Банята на Дявола, Нова Зеландия

“Банята на дявола” е интересна забележителност в Нова Зеландия, в област, известна с термалните си извори. Тя представлява неголям серен басейн сред множество подобни образувания.

Кървавите водопади, Антарктика

Тази природна забележителност сякаш е символ на кървящата планета, замърсена и унищожена от човечеството. Тя обаче няма нищо общо с глобалното затопляне или човешката намеса, още повече, че се намира на най-изолираното място в света –Антарктида.

“Кървави водопади” дълго време са истинска мистерия за учените. Днес те смятат, че дълбоко под вечните ледове е скрита колония от бактерии, оцелели от праисторически времена до днес. Те не могат да излязат от другаде, затова извират през тези отвори. Бактериите се хранят със сяра, а червеният цвят на водата се дължи на съдържанието на железен оксид.

водопади

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *