СпортТоп новини

Интервю със ст.треньора на ФК Краище -Хюсеин Шериф

Интервю със ст. треньора на ФК Краище – Хюсейн Шериф, за представянето до момента, играчите, феновете и бъдещето на клуба.

Здравейте г-н Шериф! Вие сте човек, който се е доказал като професионалист в много области. Как намирате време за работа в местния отбор, и откъде е тази любов към спорта?

От малък съм харесвал футбола и като дете много сме играли в Краище. Тогава нямаше компютри, технологии, както и забавления. Спортувахме много и когато бях студент в София, изкарах няколко години в Армейското първенство и една година в студентско първенство съм играл, а когато се прибрах взех участие в отбора на Краище. Тръпката остава и затова исках да се възроди този отбор. Наистина е трудно, но се намира време.watermark

Отбора беше закрит преди около 7 години. Какво се случи, и как протече работата по възраждането на клуба ?

Пролетта на 2018 година с кмета на общината, който е футболен фен се съгласихме, че трябва да възродим отбора. Той ни възложи да започнем работа по учредяването на “ФК Краище” и по неговата регистрация. Имаше доста трудности, защото по това време търговския регистър не работеше и от БФС трябваше да ни изчакат. За щастие всичко се оправи в срок и започнахме работа по набиране на състав. Идеята ни беше играчите да са от общината. watermark

Първоначално успяхме да съберем 12 момчета, защото повечето бяха зад граница, но в последствие станахме 27 човека. Първия мач с Корница бяхме с момчета, които не бяха играли активно от над 5 години и този мач беше най-труден за нас. Водихме в резултата с 1:0 до 60-та минута, но в крайна сметка загубихме. Тогава, както и във втория мач трябваше да съм вратар, защото нямаше никой на тази позиция, а аз не бях играл от близо 10 години. Първия мач загубихме, но втория успяхме да спечелим.

Вие успяхте за няколко месеца да изградите отбор, който постигна впечатляващи резултати. Какви са вашите цели, и как нареждате състава преди мач ?

Като цел на отбора е да се сплотят играчите и да се получи добър отбор, който да си помага и да играе задружно. Искам да играят красиво и да изпитват удоволствие от играта. Играчите са млади момчета от Краище, Г. Краище, Бабяк, Дагоново и не делим по населени места. Няма разделение между момчетата и никой не се меси в нареждането на състава. Той се нарежда според състоянието на футболистите и противника. Важно е кои момчета са свободни, защото все пак сме аматьорски отбор и не всеки може да присъства винаги. Общо взето никой не се бърка, играят тези, които са в по-добро състояние за дадения мач и могат да помогнат за по-добрата игра. Въртя момчетата и се опитвам да им намеря позицията, няма слаб и силен. Като първа година трябва да се въртят, за да се намерят точните позиции на играчите. Не мога да кажа, че един е по-слаб от друг и обратното. Въртял съм ги и виждам, че даден играч не е толкова добър на една позиция, колкото е на друга. Състава показва, че всички играят и няма делене в отбора, нито бъркане в състава от външи хора.

Как ще коментирате представянето като домакин и като гост. Вижда се, че като гости играем трудно и няма победа. Какви са причините ?

Причините за слабото представяне като гост са това, че сме нов отбор и като домакини играем по-свободно, атакуваме много, а навън няма стимул за игра и по-плахо влизаме в мачовете. Млади са и не са свикнали да диктуват темпо на игра, да играят защитно, компактно. Повече разчитат на физическата сила в мачовете навън. watermarkПритеснението им е голямо и от там се получават грешки и няма поглед върху играта. В много от мачовете играхме в половината на противника с натиск, a ни побеждаваха на контра атаки. Това е вследствие на липсата на игрова практита. Доволен съм от тях и като гости и като домакини. Като за начало и първи сезон сме много добре при домакинските мачове. Момчетата не се познават и трябва да свикнат с характера. Има спорове, търкания, сърдене и от там се допускaт слабите мачове.

Какви трудности изпитвате като треньор на такъв отбор, който има високи цели и амбиции ?Навсякъде в България за спорта няма пари. Финансово гледаме да покрием разходите по организацията на срещите като домакини. За гостуванията общината помага с транспорт. Нямаме пари, за да плащаме на играчите. За екипировката имаме 2 екипа от спонсори. Съдействието от кмета е добро и заедно със служители от общината, опитваме да помагаме за подготовка на стадиона. Има какво да се желае още, но за първа година мисля, че не са организирани задачите в работата по поддръжка на стадиона, организиране на мачовете, но с повече работа от моя страна се получават нещата. Мисля догодина да сме по-добре като организация. Надявам се тревната настилка на стадиона да се подобри. Тежка е работата и отнема от личното време, както на футболистите, така и на мен. Трябва да продължим с този отбор, защото той не е само за нас. Той е за децата и хората, за да се наслаждават на играта и заедно да се радваме.

От началото на сезона имате над 200лв от глоби. Как ще коментирате това, и какво ще кажете за публиката ?

Краище през годините, когато имаше отбор се е доказал, че има най-голяма публика в областта и може би в цялата страна в тези нива на футбола. Една от причините да го има този отбор е именно пибликата. Удоволствие за играчите е да ги подкрепя тази публика и доста от феновете направиха грешки в желанието си да помогнат на играчите. В крайна сметка, понесохме глоби заради това. Може би сме най-глобяван отбор в групата, но така е, когато има фенове има и такива, които правят грешки и са по-буйни. Надявам се в бъдеще да подкрепят отбора, но не с хвърляне на предмети и влизане в игрището. Мисля, че момчетата може сами да се справят с мачовете. Достатъчно е подкрепа от феновете, но без да използват обиди и ругатни, както към играчите, така и към съдиите, ръководителите, защото всички сме хора. Трябва да се съобразяваме. Всеки има брат, майка, баща и трябва да бъдем хора и да уважаваме другите. Трябва да сме пример със силна публика, която е футболна и харесва красивата игра, а не грозните сцени.

Как ще коментирате представянето до момента ?

Имаме 7 победи и 7 загуби, като сме от 4-те най-силни отбора в групата. Аз мисля, че най-вече психологически е проблема в гостуванията. Притеснени и припряни са, а като домакнин мисля, че след отбора на Брезница сме най-силни. В Краище не е имало отбор, който да ни победи футболно. Загубихме от Брезница, но тази загуба стана от грешки на футболисти. Тогава получихме голове и успяхме да наваксаме част от тях. Можеше и до равен да стинем, но като домакни сме най-силни в групата, заедно с отбора на Брезница. Като гости сме най-слаби като резултати, но като представяне от разговори с колеги от другите отбори и от мое виждане, спокойно можеше да вземем точки. Играхме нападателно и допуснахме да ни вкарат голове на контра. Загубихме мачовете, но с времето отбора ще се отпусне и ще започне да комбинира, да се уважава, без притеснения следващия сезон ще сме много по-добре при гостуванията.

Много често има оплаквания и критика към съдиите. Вие как оценявате представянето им ?

Съдиите мога да кажа, че 90% от мачовете са на ниво с изключение на 2 мача с Лъжница и Мусомище, които можехме да вземем поне равен и даже победа, но там ни ощети един и същи съдия, който не отсъди 3 дузпи и отмени редовен гол. Като цяло съм доволен от съдиите. Мисля, че играчите трябва да ги уважават. Има грешки и се вижда кога е умишлено, и кога не е така.watermark

Свирят ли, то ти трябва да продължиш да играеш. Целта е да има удоволствие от играта и хубав мач, а не да търсиш причината в други. Дори и да загубим, трябва да продължим напред. Важно е да правим красива игра и да радваме хората.

Кажете ни малко за тактиките, които използвате ?

Използваме различни варианти. Най-вече в домакинствата играя с 3-ма нападатели в схема 4-3-3, а при гостувания 4-1-3-2 съм ползвал, както и 4-5-1 , но мисля, че тактически зависи от дадените играчи. Много са момчетата и съм ги въртял и спроед тях съм определял и тактиката за мачовете. Някъде съм успявал, а някъде – не съм. Не е толкова до тактика, защото понякога не върви играта и може да има пропуквания. Като цяло съм доволен от тях. Когато съм правил смени съм получвал забележки, но няма идеални треньори в смените. В дадени ситуации съм грешил в наредждането на състава. При мача с Брезница тръгнахме с 0-3 и направих 2 смени умишлено, като извадих 2-ма играчи, които не спазваха нарежданията и дисциплината. Пуснах други момчета и стана 2 на 3, като можехме да изравним резултата. Мисля, че добре се случиха нещата. На други мачове може да не са се получи смените. Като цяло съм доволен от смените, които съм правил и от работата, която върша в отбора. Имаше на мачове забележки за смените, но може да се налага на даден играч да напусне, поради лични причини, а някои си мислят, че напуска, защото не съм доволен от него. Нормални неща при феновете. В бъдеще ще продължа да ги въртя, за да играят всички и да няма засегнати, че някои играл 10, 15 мин.

Какво видяхте в играчите до момента и какво искате да видите в бъдеще ?

Виждам израстване в много от тях. Като пример мога да дам Аянски, при него има израстване и много напредна. В началото имаше трудности, но за първи сезон е добре в защита. Муса Дагон е с опит и съм доволен от него. Салих Гагъмов е много подвижен, помага и играе за отбора в атака е много силен и в защита е добре. Той е универсален и мога да го ползвам навсякъде. Пиронков се включи много добре, след като се прибра и е сред голмайторите на първенството. Като цяло искам от тях да имат уважение и да си помагат на терена. Халфовете са много и са добри, от там може би имам най-голям избор и в бъдеще всички ще играят. Мисля, че ще станем още по-добре. Атанас се върна в отбора. Каквото и да кажем за него е малко. Добър играч, който се е доказал през през годините. Пасовете са чудесни и мисля, че с неговия опит се внесе спокойствие в играта и около него ще се гради отбора. Всички ще се учат от него и той затова е тук, за да помага с опит. За вратарите ще кажа, че Мустафа е младо момче, първи сезон във футбола. В първите мачове беше трудно, но не от страна на рефлекси, а заради пласиране. Мисля, че с времето ще свикне и ще се отпусне. Има притеснение, но изигра добри мачове. Другия Муса си е класа и сега иска да играе напред. Личи си, че е футболист и се справя добре в защита.

Можем ли да стигнем до по-горната група, и можем ли да се конкурираме с отборите там ?

Мисля, че имаме възможности да се качим в горната група. Като игра ще ни трябва опит, ще опитаме тази година, но искам да е футболно, а не служебно. Няма смисъл да влезем служебно и да сме след 10-то място, което ще изисква борба за оцеляване. Мисля, че публиката не заслужава това нещо, нито отбора ще е доволен от битка за оцеляване.watermark

Добри сме и дори да влезем, ще се борим за по-предно класиране. Момчетата не са от тези, които се отказват и го доказаха. Не се предават. Ако успеят, то аз няма да ги спирам. Няма да откажем участие в по-горна група, ако се класираме. Ако не се класираме, ще се подобряваме и мисля, че следващия сезон, ще се борим за 1-вите места. С “ФК Белица” ще са хубави мачове. Напрежение и емоции ще има, както и голяма тъпка. Вижда се, че със съседните отбори имаше голяма публика и много фенове, а ние ги зарадвахме с победи. Мисля, че и Белица и другите близки отбори, ще изпитват трудности в Краище и ще ги вземем тези мачове. С желание и нахъсана игра като домакин – трудно ще ни победят.

 Какви са вашите бъдещи цели и какво готвите за следващия сезон ?

 Сега сме накрая на сезона и има още 2 мача. Евентуално ще има бараж, ако влезем в 4-ката, което е постижимо. След това мисля, че тези момчета ще останат и няма да се разделяме с никой от тях. Освен с тези, които не искат да играят за отбора. С кмета ще гледаме да помогнем за финасите на отбора и мисля да купим нови екипи за новия сезон. Планираме да се подобрят материалната база, стадиона, нови играчи ще взимаме от местните. Младежи, които са от Краище и от близките села. Външи няма да се взимат и не мисля, че нашите са по-слаби. Ако допуснем външи в голямо количество, то те ще пречат на младите. Ако има 1 или 2-ма – добре дошли са, за да помагат като пример. Отбор от наемници не ни трябва и мисля, че това е най-добрата политика за развитие.

Ще има ли приятелски срещи преди новия сезон ?

Мисля за в бъдеще да направим контроли с други отбори, но това с времето. Преди началото на този сезон не успяхме да изиграем приятелски срещи, защото всичко се случи доста динамично и нямаше време. Мисля, че ще успеем да направим такива преди началото на новия сезон с Белица и Елешница. Може да направим и международен мач, имам идеи, но това ще е в бъдеще. Възможно е контрола с международен отбор, с който имам връзка.

Като за финал, какво ще кажете на феновете и играчите?

 На феновете ще кажа, че трябва да бъдат по-търпеливи и да подкрепят отбора. Футболистите трябва да имат търпение и уважение. Когато постигнат тези неща мисля, че ще бъдат по-добри и ще има по-големи резултати. Апелът ми е да се подкрепя с положителна енергия, а не да се насажда напрежение и омраза. Търпение към грешките, млад отбор сме и мисля, че бъдещето е пред нас. Искам да кажа на играчите, че най-важно е да бъдат хора, да се уважават и да уважават другите. Целта ми е да са пример за футболни и човешки качества, с които да се гордеем като село и община. Мисля, че сме добри хора и може да покажем че имаме – не само футболно, но и човешко достойнство.

Благодарим ви за интервюто г-н Шериф. Благодарим на всички играчи и на всички хора, които се стремят да помагат с положителни неща!!!

Най-добрите моменти на ФК Краище до момента в първенството:

https://www.youtube.com/watch?v=KrDUQwBTYDU&t=543s

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *