БългарияТоп новини

Инспекцията по труда публикува Вътрешните правила за контрол по Закона за хората с увреждания

 

Главна инспекция по труда публикува Вътрешните правила за извършване от контролните органи на Агенцията на специализирани проверки за прилагане на квотата за назначаване на хора с трайни увреждания. Правилата са издадени на основание чл. 28, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания и се публикуват след обсъждане с експерти на Министерството на труда и социалната политика.

Приложение към Правилата са и критериите, които дават възможност на работодатели да се освобождават от изпълнението на квотите поради наличието на специфични фактори на работната среда. Най-общо това са условия на труд, върху негативното въздействие на които не може да се повлияе съществено с технически и организационни мерки. Поради това законодателството предвижда за работещите при тях по-облекчен режим на труд, който да намали времето на неблагоприятното въздействие, като намален работен ден, допълнителен отпуск, както и по-благоприятни условия за пенсиониране. При разработването на критериите ИА ГИТ е взела предвид вече действащи нормативни актове, насочени именно към намаляване на времето на вредното въздействие, каквито са  Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране; Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време и Наредбата за  определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск.

Компенсационните вноски ще бъдат заплащани по сметката на ИА ГИТ, като в Правилата специално е уточнено основанието, което следва да бъде записано в платежното нареждане.

Вътрешните правила за извършване на специализирани проверки от контролните органи на ИА „Главна инспекция по труда“ за прилагане на квотата за назначаване на хора с трайни увреждания са публикувани на официалната интернет страница на ИА ГИТ в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Задължения за квоти по ЗХУ“ – http://www.gli.government.bg/page.php?c=221&d=4387

Тагове

Свързани новини

1 коментар

  1. Hello there I am so grateful I found your weblog, I really found you by
    accident, while I was researching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I
    don’t have time to read it all at the moment but I
    have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time
    I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *