Регионални

Инициатива ,,Памет и слава“ Осветяване на паметниците Културно – исторически обекти в Община Благоевград

Инициатива ,,Памет и слава“

Осветяване на паметниците

Културно – исторически обекти в Община Благоевград

 

В града и землището на Благоевград, обектите на културното наследство, по списък на Националния институт за недвижимо културно наследство са 120 на брой, общо в общината са 171.

В Благоевград се намират: 87 архитектурно – строителни паметници, 19 исторически, 6 археологически, 3 групови архитектурно-строителни, 2 групови, 1 архитектурно-художествен, 1 исторически архитектурно-художествен, 1 художествен.

В община Благоевград има общо 9 обекта с национално значение, два от които са в гр. Благоевград, с местно значение общо – 44, 21 от които са в общинския център.

 

Община Благоевград стартира инициатива ,,Памет и слава“

По идея на кмета на Община Благоевград , инж. Румен Томов, стартира инициативата ,,Памет и слава“, монтиране на осветление на паметниците, намиращи се на територията на общината. Осветлението ще е постоянно и ще се стопанисва от институцията. Проектът стартира с монтиране на осветление на 12 броя паметника и скулптурна композиция в централна градска част:

 1. Паметник на Гоце Делчев на пл. „Македония“
 2. Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“ пл. „ Мите Марков“.
 3. Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“
 4. Паметник на майор Иван Орлински в двора на храма  „Въведение Богородично“
 5. Паметник Христо Ботев пл. „Народни будители“
 6. Паметник на Ичко Бойчев кв. „Вароша“
 7. Паметник на Ильо войвода кв.“Вароша“
 8. Паметник на Георги Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“
 9. Паметник на Димитър Благоев – пл.“Георги Измирлиев“
 10. Скулптурна композиция „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“
 11. Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“
 12. Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги Измирлиев“.

Осветените скулптури и паметници ще спомогнат  много за формирането на естетична нощна атмосфера на площадното пространство и в парковете.                                                   Фокусът на инициативата ,,Памет и слава“ , според градоначалника, е  културно –историческите обекти, паметниците в града , да възпитават стремеж  към подражание и да ни напомнят историята и делото на видните български личности, дали живота си за Родината. Осветяването им ще бъде една провокация,  преосмисляне и пренасяне в съвременността, порив към знанието! Другият съществен принос на тази инициатива е, че нощния облик на града и монтираното художествено осветление на паметниците, ще привличат вниманието на туристите и гражданите.

,,Вярвам, че благоевградчани ще оценят тази идея и проект! Важно е да помним и да отдаваме почит! Отношението към историята може да се демонстрира чрез съвременни художествено -изразни средства. И тази инициатива е доказателство за това!“, каза инж. Румен Томов и добави, че за празника на Благоевград, 5-ти октомври, ще се пуснат.

 

С П И С Ъ К

на културно-историческите паметници и скулптурни композиции

в Благоевград, на които е осигурено художествено осветление

 1. Паметник на Гоце Делчев на пл. „Македония“
 • На площад „Македония“ в Благоевград е издигнат паметника на Гоце Делчев, чийто автор е Крум Дерменджиев. Той е открит на 02.08. 1955 год. след обявяването на национален конкурс от Министерство на културата. Височината на паметника заедно с постамента е 8 метра. Скулптурата е излята от бронз, а пиедесталът е от гранит. До днес остава един от символите на Благоевград.

 

 1. Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“ пл. „ Мите Марков“
 • Паметник на Македоно-Одринското опълчение на площад “Мите Марков”, автор Борис Гондов, който е поставен 1979 г. Монументът е внушителен. Върху голяма площадка е поставен гранитен пиедестал с изсечени релефни фигурни на опълченци в цял ръст, а над тях е поставена бронзова фигура “Зовящата победа”.

 

 

 1. Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“
 • Мемориалът “Делчев род” се намира в двора на църквата “Въведение Богородично” в Благоевград. Мемориалът на Делчевият род е костница на рода на революционерът Гоце Делчев. Открит е през 1980 година. Мемориалът представлява шест ниши с полукръгли абсиди, с изградени мозайки с моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония.

 

 1. Паметник на майор Иван Орлински  в двора на храма  „Въведение Богородично“
 • Паметникът на майор Иван Орлински се намиира в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е командир на руският боен отряд, освободил Горна Джумая от османско робство през 1878 година.

 

 

 1. Паметник Христо Ботев пл. „Народни будители“

   –  Паметник на революционера Христо Ботев се намира се на пл. “Народни будители”, пред централния вход на Регионален исторически музей. Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист.

 

 1. Паметник на Ичко Бойчев кв. „Вароша“
 • Бюст-паметник на Ичко Бойчев. Намира се на ул. “Ичко Бойчев” в кв. “Вароша”, непосредствено пред Регионален исторически музей – Благоевград. Христо (Ичко) Димов Бойчев е български революционер, горноджумайски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
 1. Паметник на Ильо войвода кв.“Вароша“
 • Бюстът е отлян от бронз и поставен на гранитен пиедестал. Намира се в алеята срещу музея непосредствено до коритото на реката. Ильо Марков-Беровски /дядо Ильо Малешевски е особено популярен сред населението в Пиринския край като хайдушки войвода. Участва в Сръбско-турската война 1885 г., в Руско-турската война от 1877/78 г., в Кресненско-Разложкото въстание 1878/79 г. Добил е още приживе легендарна слава, а подвизите му са възпети в много народни песни. Автор на паметника е Калин Димитров.Поставен е през 1970 г.

 

 1. Паметник на Георги Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“
 • Бюст – паметник на Георги Измирлиев – Македончето се намира на площада срещу сградата на Община Благоевград. Автор е професор Димитър Сотиров. Открит е през 2006 год. във връзка със 130 години от Априлското въстание и обесването на революционера.

“Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!” –

на 25 години обесен в     Горна Оряховица 1876 г.

 1. Паметник на Димитър Благоев – пл.“Георги Измирлиев“
 • Паметник на Димитър Благоев се намира се на пл. “Георги Измирлиев”, между община Благоевград и ДТ “Н. Вапцаров”. Негов автор е Борис Гондов. Открит 1971 година. Паметникът на Дядото е патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия.
 1. Скулптурна композиция „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“
 • Скулптурната композиция на Павел Койчев, състояща се от трите фигури “Чакащите”, “Почиващата” и “Вървящият” е създадена през 1987 г.

Произведение, сътворено по времето на корпуса е композицията “Движение” на Павел Койчев. Тя се състои от три фигури – “Чакащите”, “Почиващата” и “Вървящият”, и е създадена през 1987 г. Характеризира се с нетрадиционно скъсени пропорции на фигурите и липса на “реалистична точност” при създаване на човешки образи. Композицията е безспорно постижение на автора, както и за скулптурното мислене от последните десетилетия. Създадена е за свободното пространство пред жп гарата в града и случайно през 1992 г. е прехвърлена на сегашното й място. В момента Павел Койчев е сред най-популярните съвременни български скулптори, ценени както у нас, така и в чужбина, а негови проекти има по цял свят. През годините е работил с камък, дърво, пръст, говежда тор, стъкло, слама, метал, пластмаса, въжета и какво ли не още.

 

 1. Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“
 • Паметен знак от признателното население на Горна Джумая, който показва мястото и датата на посрещане на освободителните руски войски от ІV мариополски полк, предвождан от майор Иван Павлович Орлински – 12.ІІ.1978 г. се намира в градинката пред главния вход на стадиона. Близо до него, в ляво от стълбите на стадиона се издига внушителна скулптурна фигура на спортист в цял ръст, с топка в дясната ръка. Неин автор е Крум Дерменджиев.
 1. Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги Измирлиев“
 • Паметна плоча в прослава на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ жители на Благоевградска община, монтирана на пощенската палата, автор архитект Коста Сандев, син на ветеран от войната. Открит е през 2001 г.
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар