ЗонаОбществоТоп новини

ИДЕ БАБИНДЕН, ДА “ПОЛЕЕМ” НА БАБИТЕ

ИДЕ БАБИНДЕН, ДА “ПОЛЕЕМ” НА БАБИТЕ
Община Разлог е в очакване на един от най-красивите си празници – Бабинден.
152 са новородените малки жители на община Разлог за 2020 година. Първото бебе на Разлог е момиченце Мариянка с майка Иванка Карталова. Последното бебе на 2020 година е момченце, родено на 31.12. в 22.08 ч. бебе Мартин с майка Цветелина Илиева.
През 2020 в родилното отделение в МБАЛ Разлог са родени 282 бебета, като с 4 са повече от предходната 2019 година, когато са родени 278 бебета. Ръстът е показател за високия стандарт на отделението, добрите специалисти, модерното съвременно оборудване и техника. Въпреки тежката година, специалистите и екипът на отделението, начело с д-р Радка Божикова, работиха усилено и осигуриха специално отношение към всяка майка – родилка и към всяко новородено.
Иде Бабинден. 152 баби ще се „начипрят“, ще заденят внучетата си в цедилки –и те в носийки – с “китка” на главичките, с червен конец и паричка – против уроки! Ще им полеят младите, а те ще наричат:
– Да се ражда леко!
Тази традиция ще се спази – и в МБАЛ Разлог.
Празник ще има – в семейството, край топлото огнище, всеки у дома. Защото специално проучване сред „бабите“ ни показа, че са отговорни и че в условия на пандемия не е необходимо да излагат своя живот и живота на малките на риск, за което им благодаря. Такова е и становището след проведено онлайн съвещание на всички участници в Общинския кризисен щаб.
Празник ще има.
И ще бъдат наградени официално последното бебе на 2020 и първото бебе на 2021 година!
Иде Бабинден.
Да го отпразнуваме – в семейството, за да помнят младите.
Защото Разложкият Бабинден е благослов към раждането и отглеждането, благослов за труда на лекари, акушери, сестри.
И радост – изконна радост на бабите, семейството, всички. За “бабинчетата” – заденати, нагиздени с носии – имане. Безценно и незаменимо разложко “имане”!
Да са ни живи и здрави!
ИДЕ БАБИНДЕН, ДА “ПОЛЕЕМ” НА БАБИТЕ!
Красимир Герчев,
кмет на община Разлог
снимки: Асен Великов, Българските корени, община Разлог
Христина Манова
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар