Топ новини

Жените могат да имат значителен принос за развитието на високите технологии

Жените могат да имат значителен принос за развитието на високите технологии

АУБ проведе уебинар за мястото на жените-лидери в IT сферата

Днес няма нищо необичайно в това жените да постигат забележителен успех в сферата на високите технологии и този бизнес тепърва ще се отваря все повече за дамите. Това беше един от основните изводи на виртуалното събитие, проведено от Американския университет в България с участието на две от неговите възпитанички с успешна международна кариера във високите технологии: Ана Миличевич (съосновател на Sparrow Digital Holdings, Ню Йорк) и Деница Кръстева (старши директор разработката на продукти в Oracle, Ню Йорк). 

Когато жена започва работа в технологичната област, трябва да бъде психически подготвена, че може да се окаже единствената дама в офиса. В такава ситуация жените често заемат „отбранителна позиция“ и има риск да развият „комплекс на натрапника“ : когато си  различен в дадена среда, започваш да се съмняваш дали мястото ти е там.

Проучвания сред бизнеса показват, че при наемане на нови членове на екип, предпочитаме хора, които приличат на нас самите – така че е съвсем нормално мъжете подсъзнателно да предпочитат мъже. „Не мисля, че те умишлено се опитват да изключат жените“, споделя Деница Кръстева и допълва: „Вярвам, че през последните години има  голям напредък в това отношение, но като общество имаме да извървим още много път до равнопоставеност“.

В излязло съвсем наскоро изследване на агенция „Тренд“ за реализацията на жените в бизнеса у нас 34% от участниците считат, че в България няма достатъчно жени на високи позиции в бизнеса, а 60% вярват, че мъжете могат да се реализират по-лесно в бизнес сферата. Според проучването най-ефективните мерки за постигане на професионална равнопоставеност между жените и мъжете включват обучения за повишаване на квалификацията, еманципация при заплащането, предоставяне на повече възможности, както и гласуване на повече доверие на жените.  

Когато наемаме хора, трябва да вземем предвид положителните страни на разнообразието. Жените със сигурност имат какво да дадат на света на високите технологии и всеки мениджър, който им предоставя повече възможности за развитие, залага на печеливша стратегия”, казва в заключение Деница Кръстева.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар