РегионалниТоп новини

ДОБРА НОВИНА от Западните покрайнини – Димитровград вече се казва Цариброд

 

Това е победа на справедливостта и историческата истина

“Община Цариброд” пише на български език на поставената днес нова официална табела на сградата на общината в града. На нея има и надпис на сръбски език “Општина Димитровград”, съобщи  посланикът на България в Сърбия Радко Влайков.

По този повод се е състояла и кръгла маса за използването на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство -ова, -ева, -ска.

“Връщането на официалното използване на традиционното име “Цариброд” след 68 години прекъсване е изпълнение на нашия дълг към поколения българи от двете страни на границата”, коментира Радко Влайков. Според него това е важен стимул за българското национално малцинство да повярва, че българската държава стои зад него.Цариброд

Използването вече на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство е огромен прогрес в опазването на неговата национална идентичност, смята Влайков.
Можем да се поздравим с едно начало на възстановяването на историческата справедливост, тъй като сме в дълг към предците ни с името на града и общината Цариброд, каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев. Важно е, че ще се използва и българската именна система в окончанията на женските фамилни имена – както за новородените, така и за всички, които искат да възстановят своите имена, допълни той. По думите му това е много важна стъпка в правилната посока, като разделянето и несправедливостите към нашите сънародници от последните сто години могат да бъдат преодолени само в контекста на европейската интеграция.

Двете наименования /Цариброд и Димитровград/ ще имат еднаква сила на официална употреба, написа вчера във Фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. Той изразява радостта си, че за първи път от 1951 г. на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името Цариброд. Борисов определя случилото се като исторически пробив, постигнат след продължителни усилия./novini.bg

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *