Регионални

Днес е ден на тормоза в училище

ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ ИЛИ „ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище или „Ден на розовата фланелка“.
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.
Обществените възпитатели към Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Разлог – Мария Костадинова, Магделина Панкова и Лина Пъргова подготвиха и раздадоха в училищата в община Разлог специални табла с апликации и информационни материали посветени на „Деня на розовата фланелка“.
Посланията имат за цел да се създаде трайна нетърпимост срещу агресията и тормоза между деца, в училище, на спортната площадка, на местата за игра. Също така апелират за толерантност, защита и подкрепа на жертвите на насилие. Обществените възпитатели към МКБППМН с изключително вдъхновение и желание изработиха и предоставиха специални табла, които да бъдат закачени във фоайетата на училищата и да напомнят всеки ден, че с доброта, позитивност и взаимно уважение можем да се противопоставим на гнева, агресията и проявите на насилие. На част от таблата бе изрисувано дърво с клони, а децата трябваше да нарисуват ръчичките си, или ги залепят като апликация, и напишат по една позитивна и добра дума. Първи в проявата се включиха малчуганите от НУ “Яне Сандански” в Разлог с класен ръководител г-жа Румяна Зарева. Учениците от НУ “Никола Парапунов” и представителят на училищната комисия по противообществени прояви г-жа Анна Панкова показаха, че са отлични партньори и организатори в инициативите посветени на Деня на розовата фланелка. В кампанията се включиха още СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви”- град Разлог, като основен организатор там бе г-жа Милена Кандева, НУ “Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Разлог, както и ОУ “Св. Паисий Хиилендарски” в село Баня.
С проявите посветени на Денят на розовата фланелка и борбата с агресията, обществените възпитатели към МКБППМН заедно с учители, ученици и родители изпращат послания до децата за това, че е възможно всяко едно училище да има своят:
“Ключ към училище без страх”!

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

 

 

Фейсбук

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *