Общество

Георги Мечков бе коронован за Цар на виното в село Дъбрава. Кметът Илко Стоянов награди отличени винопроизводители

Георги Мечков бе коронован за Цар на виното в село Дъбрава. Кметът Илко Стоянов награди отличени винопроизводители

         Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и кметът на Дъбрава Методи Стоянов “короноваха” Георги Мечков за Цар на виното за 2022 г.  и неговите подгласници Константин Траянов и Стоян Колев. Кметът поздрави присъстващите на Празника на виното.

„Радвам се, че сме заедно на този празник, с който се отдава почит към една от най-разпространените трудови дейности на българина – лозарството и винопроизводството, почитта към земята и това, с което тя ни дарява. Празникът в село Дъбрава е традиционен вече, спазването на старите ритуали и обреди е отличен пример за младото поколение. Българските традиции трябва да се съхраняват, опазват и предават на нашите деца! Традициите са живи!“, каза в част от словото си кметът Стоянов.

По стар български обичай лозето бе зарязано, като в лозовите масиви на Дъбрава дойде и самият Трифон. С благопожелания, обичаят спазиха кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, кметът на село Дъбрава Методи Стоянов и най-младият лозар. По-късно официалните лица връчиха грамоти на отличени местни винопроизводители. За „Най-добро червено вино“ на Тодор Тодоров, „Най-добро бяло вино“ за Нено Больовски, „Най-добро розе“ – Костадин Ханджийски, „Най-пенливо вино“ на Николай Стойнев, за „Най-омайно вино“ на Славчо Тренчев, „Най-бурно вино“ на Николай Попов, за „Най-пивко вино“ на Асен Ерделски, дългогодишен цар, „Най-мераклийско вино“ – Людмил Огнянов, за „Най-деликатно вино“ на Иво Михайлов, „Най-сгряващо вино“ – Петър Бачев и грамота за „Божествен еликсир“ получи Калоян Ерделски.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар