Регионални

Георги Кадиев -Общински данък върху дохода е глупост за общини, в които нито хора има, нито работа.

Общински данък върху дохода е мечтата на богати общини като София, Пловдив, Варна, Бургас, Несебър или примерно Козлодуй. Те и така са с високи бюджети от останалите си високи такси и общински данъци.
Общински данък върху дохода е глупост за останалите общини, в които нито хора има, нито работа. Те разчитат на трансфери от централния бюджет, а подобен данък ще е единствено оправдание да им намалят трансферите с аргумента “ами вдигнете си данъците”.
Едва 12 от 265 общини дават на бюджета повече, отколкото взимат. Те, София на първо място, на практика субсидират всички останали.
Знам, че като живеещи в София е от наш личен интерес София да има повече пари. Но като живеещи в България не бихме искали да се превърнем в държава с 5-милионна столица и 2 милиона българи, живеещи в пустиня.
Ако наистина искате да правите реформа в общините, започнете с намаляване на броя им. Съществуването на общини с население от 3-4 хиляди души и собствени приходи колкото цената на половин апартамент е разхищение.
До 1997 Гърция имаше 5 823 общини със средно население 4 500 души. След реформа тогава ги намали на 1 033 общини, а през 2011 след нова реформа останаха 325 общини. Междувременно броят служители в местни администрации намаля с над 75 %.
У нас има 265 общини, 5 500 общински съвегтника и огромен брой служители на общински администрации.
И нула мисъл каква реформа да се направи/facebook

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар