Здраве

В БЪЛГАРИЯ ЕПИДЕМИЯ ОТ КОРОНА ВИРУС НЯМА – ПРОФ.ИВО ПЕТРОВ

Проф. Иво Петров: В България епидемия от COVID-19 няма, може да няма и пик заради климатичните промени

Повече от 80 % от хората го прекарват без симптоми, около 15 % са с леки симптоми, остава между 5 и 10 %, които налагат болнично лечение, обясни той

На всички ни се иска да не се беше случвало, но има надежда, сигурен съм, че човечеството ще се справи. Рано е да се каже дали ще има лек, трябва да се направят още много изследвания, нужно е лечение и профилактика. Коронавирусът е наследникът на SARS и MERS. Това каза в предаването “Беновска пита” проф. д-р Иво Петров, национален консултант по кардиология.
“SARS беше с по-голяма смъртност. Ковид-19 не е толкова смъртоносен, но е по-вирулентен, като процент ще починат по-малко отколкото от SARS (т. нар. “свински грип”), като общ брой вероятно ще са повече”, допълни той.
Според професор Иво Петров българите имат доста устойчив имунитет. “Тези със смесен геном, като на нас, българите, бих казал, че ние имаме доста устойчив имунитет, дори не можахме да имаме епидемия от СПИН, от свински грип, от Ебола”, изтъкна той.
“И аз продължавам да смятам, че ние сме много устойчиви, и когато сме пред голямо предизвикателство и заплаха, ние успяваме да спазваме правилата”, подчерта проф. Петров.
“Вирусът няма изгода ние да умираме, той иска да се размножава, попаднал в организма ни. Цели се с възпалението да се елиминира патогенния причинител. Следват допълнителни увреди в организма от възпалителната каскада.
Симптомите? Над 80 % имат дразнене и болка в гърлото, кашлица, температура, сухота и зачервено гърло, суха кашлица, дразнеща”, обясни професорът. 
“Дори няма хрипове, стетоскопът не може да го открие. По-редки случаи има – под 10 %, симптоми като (стомашно) разстройство. При някои от пациентите има намаление на слуха, палитрата е много шарена. Сърбеж и зачервяване на конюктивите са също симптоми. Температурата най-често е умерена”, поясни той.
“Повече от 80 % от хората го прекарват без симптоми, около 15 % са с леки симптоми, остава реално една малка пропорция – между 5 и 10 %, при които се налага болнично лечение. И ако има бързо влошаване на дихателния обмен, влошаване на белодробната функция, недостиг на кислород, нека да не плашим никого – тези проценти са малко, под 5% се налага да се интубират, и около половината от тях (интубираните) има риск да завършат летално.

В България, с изключение на един интубиран, другите са починали.

Говори се за дихателни центрове, за да бъдат подпомогнати пациенти в дишането. В България има 7 или 8 ЕКМО машини, в сърдечно-съдовите центрове. Едва 30 % от поставените на такъв апарат, имат резултат, така че това не е панацея”, каза още той.

“Добри ли са мерките? Моята оценка е абсолютно обективна – не мога да не призная, че в България се взимат едни от най-ефикасните мерки и най-навременни, абсолютно в правилната посока. И фактът, че инфекцията се развива толкова бавно – в България епидемия няма, трябва да спазваме мерките, нарежданията, които не са изсмукани от пръстите, и се базират на обстоятелствата: физическа изолация, дистанциране, разбира се е добре да има широко пространство между нас, простичкото измиване със сапун и други миещи препарати успява да го очисти, той е много лабилен”, припомни проф. Петров, като добави: Водка и ракия също го елиминират – приложени външно, а и вътрешно, но там в умерена доза, без съмнение”, изброи проф. Петров.

На въпроса на водещата Илиана Беновска как да си запазим психиката, проф. Иво Петров призна: “Това е може би най-важният момент.”

И предложи една инициатива за повдигане на духа в сегашната обстановка. “В цял свят има различен тип реакции, вкл. и негативно екстремни. У нас една инициатива би подействала добре: “Да – на реда, не – на страха”. И едното ще доведе до другото – ще ни убеди, че сме силни, защото ако си внушим, че е страшно, че сме слаби, ще е по-зле, но не и когато виждаме, че успяваме. 

Смятам, че перспективата не е негативна, подозирам, че след не повече от една-две седмици държавите, които малко се забавиха с реакцията си, ще достигнат пика и ще започнат да падат надолу, а в България може би дори може да няма пик, по-скоро едно плато, и естествените климатични промени да доведат до потискане на инфекцията. Смятам, че сме в правилна посока”, подчерта проф. Иво Петров.

“Смятам, че заедно ще намерим решение, като голямото медикаментозно решение, панацеята, няма вероятно да бъде намерена, но ще бъдат намерени други средства, чрез които да може организмът ни да намери пътя и начина да реагира и да се справи”, добави професорът.kanal3.bg

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар