ЗонаРегионални

България вече е под 7милиона.Кой ще плаща пенсиите?

новини България

Според официалната статистика българите вече сме под 7 милиона. Ситуацията се утежнява и от това, че броят на пенсионерите е над 2 000 000

За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на обезщетенията на пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В “България сутрин” експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайков се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

“Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България”, каза експертът.прираст

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

“Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева”, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Тагове

Свързани новини

2 Коментари

 1. Hiya! Quick question that’s totally off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog
  looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to
  find a template or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 2. Hello there! This is my first visit to your
  blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a marvellous job!

Вашият коментар

Вижте също

Close