ЗонаМестаСвятТоп новини

Любчо Куртелов от Охрид.Съвременният български възрожденец от С.Македония II част

Продължаваме втората част от интервюто със съвременият български възрожденец Любчо Куртелов от Охрид дадено за Места.БГ

Любчо Куртелов е пра пра внук на един от братята Миладинови-Димитър Миладинов

Места.БГ: Защо след 1944г във Вардарска Македония има толкова голям антибългарска омраза и пропаганда?

Л.Куртелов: Сърбина Стоян Новакович казва : В Македония неможеме от българите да сформираме сърби,затова ще направим нация на локална/местна основа,а именно македонска.И тези македонци ще ги изправим срещу българите и лека полека ще постигнем српската кауза,да обезбългарим Македония.

Места.БГ : От наши хора разбрахме ,че в Охрид има български квартал.Вярно ли е това?

Л.Куртелов: В старият Охрид,който е около и под самоиловата крепост има три български квартала.Единият се казва Варош,другия Кошитча и Месокастро. Ще ви разкажа една случка.Т.к обичам да карам колело на излизане на едно село близо до Охрид в крайната къща видях един човек,който беше излязъл на двора.И аз го попитах накъде се наира пътя за следващото село?Той ме попита откъде съм,и аз му отговорих от Охрид.Откъде от Охрид? Отговорих му ами от старият град.А той ми вика -Значи си българин.

Места.БГ : Има ли български инвестициив Охрид и района?

Л.Куртелов: Не

Места.БГ :Има един български филм как през месец септември/октомври 1944 г германците пленяват 25 български войници.Минавайки през Охрид спират за почивка.Тогава войниците успяват да избягат ог германците ,и чукат по вратите на къщите на Охридяни за да се скрият. Охридяни отварят своите домове за да ги спасат ог германски плен,и ги скриват по къщите.Това вярно ли е?Какво реално е станало?

Л.Куртелов: Да така е. Тогава германският началник привиква кмета на Охрид Коцарев.и някой местни първенци на града и им дава срок от няколко дни да предадат българските войници,иначе с оръдия ще разруши целият град. Охридяни предлагат войниците да бъдат от купени със злато.Германците поискали 0.5кг злато за всеки войник ,или общо 12.5кг злато. Сформирана е комисия начело с кмета на Охрид Коцареви от къща на къща отиват и търсят от хората кой колко злато може да даде. За около 2 дена събират 7.5кг злато ,и ги носат на германците. Германците казват че златото е недостатъчно. Тогава свещенника Тома отива от черквата”Свети Климент” в Струга и взима позлатеният кръст.Носат го на германците. Тогава когато немците видели,че и кръста от черквата е отнесен,се отказали от всичко ,и напуснали Охрид.

Места.Бг :Колко българи има в Северна Македония?

Л.Куртелов:В Охрид направихме един културен център на който аз съм председател.Там ще се събираме хора които се чустват българи,и хора които симпатизират на България.

Много хора в Македония,които се чустват българи не желаят да се декларират като такива,защото знаят,че ще имат проблеми,и затова се пишат македонци. Но вярвам,че ако в Македония има българска телевизия нещата ще се променят към по-добро,защото проблема е ,че не се познаваме достатъчно,и ако има такава телевизия македонците ще видят,че от другата страна на границата хората са едни и същи като нас в Македония.

Първата част от интервюто четете по-долу

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар