БългарияЗонаМестаТоп новини

БОЙКО БОРИСОВ НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕМИЕР

Борисов: Няма да съм кандидата на ГЕРБ за премиер

Не е редно като Радев да разделям нацията и ще предложа друг министър-председател, каза Борисов

Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидата на ГЕРБ за премиер. Това изявление той направи във Велико Търново, като отказа да посочи името на министър-председателя, който ще бъде предложен от партията. 

“Не е редно като Радев да разделям нацията и ще предложа друг министър-председател”, каза Борисов, цитиран от агенция Фокус.

Той заяви, че по-подготвен човек за министър-председател от него няма.

“Неслучайно имаме 5 спечелени парламентарни победи. Така или иначе много хора, както и владиката каза преди малко, държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата”, каза още Борисов. Той отчете, че сме в пандемия и тежка финансова криза в света. Борисов обяви, че не е редно и той като Радев да тръгне да разделя нацията на две. “На практика той това прави. Ще предложа друг министър-председател с много ясна – европейска, натовска ориентация. Ще ви кажа, когато бъде даден мандатът”, каза още Борисов.

На въпрос дали това ще бъде Томислав Дончев, той отговори: “Не, не, че не заслужава. Нека получим мандата. Много сериозно ще се отнесем”, допълни още Бойко Борисов. Той каза, че ще обяви предложението за министър-председател, когато ГЕРБ стане готова и отчете, че по Конституция партията има една седмица за консултации.

По думите му от стария кабинет в предложението ще останат достатъчно и ще има и нови. “Ще ги видите. Днес сме дошли при владиката”, каза още Борисов.

По-рано днес в рамките на редовното правителствено заседание Бойко Борисов заяви, че

“българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство, каза министър-председателят, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Премиерът е напомнил, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква отговорното отношение към управлението на държавата.

“Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията”, е добавил Борисов и е напомнил, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори.

Премиерът е припомнил оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас са се провели честно и прозрачно. Според министър-председателя Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа. “Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа”, е бил категоричен премиерът Борисов.

Министър-председателят е изтъкнал ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и е посочил, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред. “Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час”, е добавил Борисов. Премиерът е отбелязал, че у нас мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти. Министър-председателят е акцентирал върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Пфайзер в най-кратки срокове.

“За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани”, е казал още премиерът Борисов.

Според министър-председателя това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно премиерът изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.

Борисов е обърнал внимание също така, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. “Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине”, допълнил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставяме на общините Брезово и Своге

Това заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

От одобрените средства 1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир “Св. Петка” в община Асеновград. Само преди дни премиерът Борисов посети манастира и пое ангажимент държавата да помогне допълнително със средства за обновяването на храма и залата в комплекса. Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата от национално значение. “След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства”, е посочил премиерът Борисов.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града.

За консервация и реставрация на храм “Св. великомъченик Димитър Солунски” в град Видин правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” в София и е паметник на културата от национално значение.
200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге. От тези средства 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир – основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. “Слатина” в гр. Своге се предоставят 82 573 лева.vesti.bg

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар