Общество

БНР С ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ ЗА СЛУЧАЯ “ШИБАНЯК” КРАЙ ТУНЕЛ ЖЕЛЕЗНИЦА

БНР за случая “След брифинга при тунел Железница”

Скъпи колеги,

През изминалите 24 часа Българското национално радио влезе в периферния информационен поток на България като квази-новина.

Бдителен зрител на една от националните телевизии разпространи във Facebook любопитен сегмент от включване на живо от площадката на строящия се тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ в Благоевградска област. В сегмента се чува, че след приключване на импровизиран брифинг на живо на председателя на Министерския съвет Бойко Борисов, женски глас произнася обиден епитет. Думата е изречена от колега редактор в Радио Благоевград, дежурен репортер по събитието.

Въпреки неистовото желание за сензация и дълбоки конспиративни теории, истината е по-скоро прозаично профанна. Обяснението за ситуацията може да прочетете в приложеното копие.

Независимо от причините породили ситуацията, поведението на колегата е в разрез с чл. 3 и чл. 4 на Етичния кодекс на служителите в Българското национално радио, високите морални норми, които са стандарт за журналистите в БНР и духа на взаимната колегиалност и уважение в БНР.

„Подобни нелепи ситуации, които поставят на изпитание професионализма на нашите репортери и пряко вредят на името на Радио Благоевград и БНР като цяло са недопустими.

В моменти, когато нашето общество търси в Радиото на Югозапада своя специален остров на достоверна информация, сърцата музика и ползотворен диалог, не можем да извиним подобно поведение, независимо от причината. Колегата ще бъде наказан с предупреждение.

Надявам се предвид доказаните си качества, колегата да успее да извлече поука и докаже пред слушателите ни своя безупречен до инцидента професионализъм.“ – каза госпожа Елисавета Каменичка, директор на Радио Благоевград.

Държа да подчертая и да изискам от всички радиоколеги да поддържат висок морал и безупречно етично поведение, защото Българското национално радио и обществото ни го очакват от всеки един от нас. БНР е стандарт в журналистиката в България и за да затвърдим това ниво, очаквам в седемдневен срок всеки един служител в БНР да се запознае с или припомни нормите в Етичния ни кодекс, а в тримесечен срок ще очаквам всеки един от нас да премине курс по етика и управление на поведениетов кризисни ситуации, който БНР ще организира след Великденските празници.

Използвам случая да пожелая на всеки един член на голямото семейство на БНР –независимо от вашата религия – да посрещнете предстоящите празнични дни в пълно здраве, добър дух и свободен ум.

А към колегите християни, очакващи големия празник Възкресение Христово ще цитирам от Светото Евангелие по Лука: „Давайте, и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви; защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.“

Бъдете здрави!

Ваш,

Андон

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар