Общество

Благоевград ще отбележи 142г от Освобождението на България от турско робство

3- ти март  – Национален  празник на Република България

Поредица от събития, посветени на 142 години от Освобождението на България от турско робство ,ще се проведат в Благоевград.

Тържествата започват на  2 март  от 18:30 часа с Празничен концерт  на Камерна опера Благоевград в зала “Пейо Яворов”. В програмата ще бъдат включени  творби от П. Владигеров, П. Хаджиев, П. Стайнов, Л. Пипков, М. Големинов. Участват: Венера Мелеки, Юрий Николов, Теодора Петрова . Диригент: Светлана Галианова. ВХОД СВОБОДЕН!

В празничния ден – 3 март честванията започват от 09:30 часа, когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.

По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“.  Първият лъч ще тръгне в 10:15 часа от Съдебна палата посока пл. Македония. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от  Биг Бенд Благоевград  и  ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.

От 10:30 часа в градинката пред централен вход на стадион „Христо Ботев“  ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 часа на площад „Македония“ в центъра на Благоевград с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от благоевградските свещеници. Веднага след издигането на националното знаме  кметът на община Благоевград инж. Румен Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши  протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев,  намиращ се на площад „Македония“.

Водещи на събитието  – Антон Велев и Димитър Борумов.

Програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва 11:30ч.

Регионален исторически музей – Благоевград е подготвил интересна програма по повод Националния празника на Република България – 3 март. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, съвместно с представителите на РК “Традиция” – Благоевград, ще се проведе “Урок по родолюбие”, в който ще бъдат представени въоръжение и униформи от времето на Руско – турската Освободителна война. Желаещите да посетят урока могат да го направят от 13:30 часа в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград. От 14:00 часа ще бъде открита фотоизложбата “Истинската България” на Асен Великов.

В 14:00ч. концерт на Ансамбъл “Езерец” към НЧ “Никола Вапцаров – 1866”

На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар