Регионални

Благоевград с потенциал за изграждане на Регионален иновационен център в помощ на бизнеса

Възможностите  за изграждане на Регионален иновационен център в Благоевград , обслужващ територията на Югозападна България, бяха обсъдени на среща днес. Тя се проведе в Община Благоевград, а на нея присъстваха представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Американски университет в Благоевград, представители на местния бизнес в ИКТ сектора, Неправителствени организации и представители на Община Благоевград.

Целта е чрез  Регионалния иновационен център  да бъде подпомогнато изграждането и развитието на съвременна научно-изследователска и иновационна инфраструктура. Това ще стане в сътрудничество между научни организации и регионалния бизнес.Бизнес

Идеята е с изграждане на Регионалния иновационен център,  бизнесът да разчита на кадрите на двата университета в Благоевград, както и на технически насочените средни училища в региона.

Концепцията е разработена с цел до 2020 г. България да постигне сериозен напредък в иновационното си представяне на ниво ЕС за справяне с обществените предизвикателства в сферата на демографията.

По време на срещата, представителите на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на икономиката поясниха, че по Процедурата ще бъдат подкрепяни съвместни проекти инициирани от няколко предприятия с висок иновативен потенциал в сътрудничество с научноизследователски организации, които да имат за резултат създаването на научноизследователски и иновативен капацитет за подпомагане и развитие на местната икономика за по-висока добавена стойност на региона.

Процедурата е в рамките на Приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“, Инвестиционен приоритет 1.1. „Технологично развитие и иновации“ на  ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *