РегионалниТоп новини

Благоевград почете 74 години от победата над фашизма и Деня на Европа

новини от Благоевград

 

Заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева на община Благоевград почете 74 години от победата над фашизма с ритуал по полагане на цветя. Пред паметната плоча, на загиналите за обединението и независимостта на България незнайни войни, сведоха глава още зам.-областният управител Иван Стоянов, общественият посредник на община Благоевград-доц. д-р Валентин Василев, представители на политически партии и културни институции, общественици и граждани.

 

Над площад „Георги Измирлиев“ прозвуча  химна на Република България и химна на Европа, изпълнени от БИГ БЕНД – Благоевград. Единадесетокласникът Васил Тулевски от ЕГ „Людмил Стоянов“ и Яна Янакиева от отдел „Култура“ припомниха исторически факти от периода.

 

Преди 73 години на 9 май официално е обявен края на Втората световна война. Отбелязва се като Ден на Победата на руския и останалите съветски народи над нацистка Германия във Втората световна война 1939-1945 г. (за руснаците: Великата отечествена 1941-1945 г.), в съюз с Великобритания и САЩ. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души,затова датата 9 май се приема като „второто раждане“ на Европа

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *