МестаРегионални

БЕЛИЦА ПЛАЧЕ ЗА СВОЙТЕ ЧАДА!

новини от Белица

 

16 май 2019, дъждовен ден , мрачен ден . Сякаш майката природа изсипваше едрите си сълзи, плачейки за своите свидни чада, останали завинаги в подножието на Рила в местността Равен .
16 май 1944 – дата на дълго мечтаната свобода за младите ни орли , се превърна в ден, в който да си припомняме дългия път, изминат от героите на Белица, за да извоюват най-святото за един народ – социална справедливост, свобода, равенство, братство, солидарност.
Вече 75 години всяка година на 16 май, Белица отдава почит на загиналите в неравен бой 9 девет личности, безстрашни и светли, жадни за живот, но дали живота си за социалистическия идеал в сражение с жандармерията в м. „Равен”, край Белица.Белица
Към жителите на Белица въпреки дъждовният ден , достойно място заеха с присъствието си  роднини и близки на загиналите от София, Пазарджик, Благоевград, Драглище.
Пред мемориалния комплекс с образа на майка България и изваяните ликове на соколите на Белица : Георги Топалов , Сава Стенчин, Георги Тончев , Димитър Даракчиев , Георги Сачков , Иван Апостолов , Никола Банков , Серги Чонков , Никола Мадолев, се преклониха и поднесоха цветя над 100 жители и гости дошли на Равен за да почетат паметта на героите.


Поклон пред геройте?

За Места.БГ   Мая Падарева

Свързани новини

Вашият коментар