МестаРегионални

БЕЛИЦА ПЛАЧЕ ЗА СВОЙТЕ ЧАДА!

новини от Белица

 

16 май 2019, дъждовен ден , мрачен ден . Сякаш майката природа изсипваше едрите си сълзи, плачейки за своите свидни чада, останали завинаги в подножието на Рила в местността Равен .
16 май 1944 – дата на дълго мечтаната свобода за младите ни орли , се превърна в ден, в който да си припомняме дългия път, изминат от героите на Белица, за да извоюват най-святото за един народ – социална справедливост, свобода, равенство, братство, солидарност.
Вече 75 години всяка година на 16 май, Белица отдава почит на загиналите в неравен бой 9 девет личности, безстрашни и светли, жадни за живот, но дали живота си за социалистическия идеал в сражение с жандармерията в м. „Равен”, край Белица.Белица
Към жителите на Белица въпреки дъждовният ден , достойно място заеха с присъствието си  роднини и близки на загиналите от София, Пазарджик, Благоевград, Драглище.
Пред мемориалния комплекс с образа на майка България и изваяните ликове на соколите на Белица : Георги Топалов , Сава Стенчин, Георги Тончев , Димитър Даракчиев , Георги Сачков , Иван Апостолов , Никола Банков , Серги Чонков , Никола Мадолев, се преклониха и поднесоха цветя над 100 жители и гости дошли на Равен за да почетат паметта на героите.


Поклон пред геройте?

За Места.БГ   Мая Падарева

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *